Covid-19 myllersi maailman

Covid-19 myllersi maailman

Alkuvuosi 2020 on ollut todellista myllerryksen aikaa. Tämä ajanjakso jää varmasti monelle mieleen negatiivisessa mielessä, ajanjakso on koskettanut niin aikuisia kuin lapsiakin. Tällaista ajanjaksoa ei maailmassa ole nähty pitkään pitkään aikaan. Uusi ja tuntematon koronavirus on nyt jo ainakin nimeltä tullut varmasti koko maailmalle tutuksi. Uusi virus pääsi valtaamaan maailman todella pienellä aikavälillä. Viruksesta ei ole vielä kattavasti tietoa, mutta jo huomattavasti enemmän kuin sen leviämisen alkuvaiheessa. Koronavirus on valitettavasti päässyt leviämään jo maailman joka kolkkaan, pieniä poikkeuksia lukuunottamatta. Alkuvuoden uutiset olivat koko maailmassa lähes pelkkää koronavirusta, eikä mikään ihme, niin suuresta ja pelottavasta asiasta todellakin on kyse.

Uusi koronavirus on pienellä aikaa sekoittanut koko maailman. Ihmisten liikkuvuus on antanut osaltaan mahdollisuuden tämän katalan uuden viruksen leviämiselle. Ihmiset matkustavat nykypäivänä huimia määriä, joten näin virus on päässyt helposti mantereelta toidelle. Uuden koronaviruksen leviäminen on ollut niin huimaa, että maailmassa on jouduttu pandemiaan. Uuden koronaviruksen uskotaan tämän hetken tietojen mukaan lähteneen leviämään Kiinasta, mahdollisesti villieläinmarkkinoilta. Viruksen alkuperästä silti keskustellaan vielä aktiivisesti, koska aivan varmaan tietoa viruksen leviämisestä ei ole vielä voitu esittää. Viruksen leviäminen on saanut myös monenlaiset huhut ja salaliittoteoriat valloilleen. Viruksen alkuperän selvittämistä jatkettanee vielä pitkään, eikä ole varmaan saammeko koskaan tietää 100-prosenttisen varmaa totuutta asiasta. Onko viruksen alkuperän selvittäminen edes mahdollista, se jäänee nähtäväksi hamassa tulevaisuudessa.

Uusi koronavirus on todella monimutkainen virus. Se aiheuttaa todella erityyppisiä oireita, listalla on oireita aivan laidasta laitaan, flunssasta oksennustautiin ja paljon muuta. Tämä uusi virus on saanut ihmiset todella varpailleen ja syystäkin, koska oireet ovat olleet todella vakavia. Todella monet ihmiset ovat joutuneet sairaalahoitoon, hoidossa on tähän mennessä ollut kaiken ikäisiä sekä miehiä, että naisia. Virukselle on myös menetetty uskomattoman paljon ihmishenkiä pienellä aikaa, joka on todella todella surullista. Monet ihmiset pelkäävät virusta ja sen aiheuttamia oireita. Ihmisten pelkoa lisää tässä vaiheessa se, että lääkintähenkilökunnalla ei ole vielä tässä vaiheessa esittää tarkkoja selityksiä. Virus on myös ammattikunnalle uusi asia ja sen selvittämiseen menee vielä vuosia.

Covid-19 myllersi maailman

Miten suojautua uudelta koronavirukselta?

Monille ihmisille tulee heti mieleen, että voinko itse suojautua tältä katalalta virukselta? Veden pitäviä vastauksia ei tällä hetkellä ole kenelläkään esittää eikä tähän virusta vastaan ole vielä rokotetta olemassa. Silti on olemassa lista asioita, joita me kaikki voimme osaltamme tehdä, jotta viruksen leviämistä saataisiin estettyä. Osa ohjeista on ihan arkipäiväisiä ja osa hieman itsekuria vaativimpia.

Käsien pesu on yksi arkipäiväisistä ohjeista suojautua virukselta. Käsien pesuun ei vaadita edes mitään ihme aineita, vaan pelkkä vesi ja saippua riittävät. Käsiä pitää muistaa vaan hangata vastakkain tarpeeksi kauan, pelkkä sekunttikastelu ei tässä tapauksessa riitä. Ihmisiä on myös ohjeistettu pitämään kanssa ihmisiin turvavälejä, hyvänä ja turvallisena turvavälinä pidetään yhtä metriä. Osassa maita kasvimaski on asetettu pakolliseksi aina sakon uhalla, mutta näissä on todella suuria maakohtaisia eroja. Suomessa maskin käyttö on ollut lähinnä suositus varsinkin vanhemmalle väestölle ja hoitohekilökunnalle. Maskista voi olla suojaa, mutta mikään sataprosenttinen suoja sekään ei valitettavasti ole. Maski ei suojaa esimerkiksi silmiä ja viruksen on osoitettu myös levinneen silmän limakalvojen kautta. Monissa maissa ihmisten liikkumista on rajoitettu, mutta näissä on myös todella suuria maakohtaisia eroja. Suomessa on vielä onneksi selvitty suhteelisen pienillä liikkulisten rajoittamisilla. Suomessa voimassa olevia neuvoja päivittää muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tämän laitoksen sivuilta löytää ajankohtaista ja tärkeää tietoa siitä, miten itse voi suojautua virukselta ja edesauttaa viruksen leviämisen pysäyttämistä. Virallisten tahojen ohjeistusta kannattaa noudattaa.