Fysiologian ja lääketieteen Nobel palkinto 2018

Nobel-palkinto on alunperin lähtöisin Ruotsista ja sen keksi Alfred Nobel. Alfred määräsi testamentissaan, että kuoleman jälkeen, suurin osa hänen rahoistaan käytettäisiin sellaisen henkilön hyväksi, joka on kaikista eniten hyödyttänyt ihmiskuntaa. Testamentti määräsi valmiiksi myös neljä erilaista instituuttia, jotka päättäisivät palkinnon saajat. Alfred sääti myös myöntämisperusteet palkinnon saamiseksi. Palkinto myönnetään edellisen vuoden saavutusten mukaisesti.

Fysiologian ja lääketieteen Nobel palkinto 2018

Nobelin-palkinto jaetaan vuosittain juhlallisessa gaalassa. Nobel-palkinnoissa on viisi kategoriaa: fysiikka, kemia, lääketiede, kirjallisuus ja rauha. Ensimmäiset Nobel-palkinnot on jaettu vuonna 1901. Fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinto on yksi alkuperäisesti jaettavista palkinnoista. Ehdokkaiden valinta on pitkä prosessi ja siinä on tietyt kriteerit, jotka tulee täyttyä. Ehdokkaita vuosittain on tuhansia, joten valinta on todella vaikea. Ehdokkaat nimetään alkuvuodesta ja palkittujen nimet julkaistaan syksyllä. Palkintojuhla pidetään joulukuussa. Kuka tahansa voi asettua ehdolle ja palkinto voidaan jakaa myös samalla henkilölle useamman kerran. Päättäjät käyvät läpi asiantuntijoiden lausuntoja. Niissä arvioidaan tehdyn työn alkuperää ja sen yhteiskunnallinen merkitys. Päätösprosessi on hyvin salainen. Palkinnon saaja saa palkinnoksi, mitalin, diplomin tai rahapalkinnon. Palkinnon saaja pitää yleensä myös luennon paikanpäällä. Palkintoseremoniat järjestetään Tukholmassa ja usein kuninkaallisten saattamana. Mitalit valmistetaan 18 karaatin kullasta ja siinä on Alfred Nobelin sivuprofiili kuvana. Diplomit jaetaan kansissa ja siinä on kullattu monogrammi. Paperi on käsintehty. Nobel komitea lähettää pyynnön asettaa perusteluineen ehdokkaaksi, eri alojen tiedemiehille ja organisaatioitten ja akatemioiden jäsenille seuraavan palkinnon saajaksi. Itseään ei saa ehdottaa, mutta kuka tahansa voidaan palkita kansallisuudesta, rodusta, tai uskonnosta riippumatta. Nobel myönnetään kerralla, yhdelle, kahdelle tai kolmelle saajalle. Nobel palkinto voidaan myös jättää jakamatta, mikäli sopivaa ehdokasta ja palkinnon saajaa ei vain ole löytynyt. Mikäli palkintoa ei jonain vuonna jaeta, seuraavana vuonna saatetaan myöntää kaksi palkintoa. Palkinnon saaja voi myös kieltäytyä palkinnosta. Silloin palkinto tai raha palautetaan rahastoon, mutta merkitään kuitenkin, että saaja kieltäytyi palkinnon saamisesta. Palkinto jaetaan Alfredin muistopäivänä 10. joulukuuta. Vuoden 2018 Nobel-palkinto annettiin fysiologian tai lääketieteen alalla James Allisonille, sekä Tasuko Honjolle. He olivat kyenneet löytämään kaksi merkittävää immuunipuolustuksen reseptoria syöpäsolujen vastaisessa taistelussa. Allison ja Honjo ovat todistaneet, että oma immuunijärjestelmä voi toimia syöpää vastaan. He ovat löytäneet proteiineja, jotka toimivat vastaan syövän kehittymistä ja voivat näin auttaa hyökkäämisessä syöpää vastaan. Se on tällä hetkellä lupaavimmista syöpä tutkimuksen aloista. Tämän ansiosta on onnistuttu kehittämään useita lääkevalmisteita. Suuntausta kutsutaan immunoterapiaksi. Fysiologian ja lääketieteen palkinnon jakaa Ruotsin Karoliininen instituutti. Fysiikan ja kemian palkinnon saajista päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia ja lääketieteen palkinnon saajan päättää Ruotsin Karoliininen instituutti.

Nobel-säätiö

Nobel-säätiö on perustettu 1900-luvulla, se on yksityinen säätiö. Säätiön tarkoitus on valvoa Nobel-palkintoa, sekä rahoittaa se. Nobel-säätiö hankkii varoja eri sijoituksilla. Säätiö perustettiin Alfred Nobelin testamentin mukaan. Säätiön tarkoitus on valvoa, tieteen sekä kulttuurin edistymistä vuosittain. Säätiö valvoo, mutta ei päätä palkinnon saajaa. Nobel säätiö ei ole mukana Nobelin taloustieteen palkinnon rahoituksessa, vaan sen myöntää Ruotsin keskuspankki. Nobel-säätiön jäseniä ovatkin Ruotsin akatemia, Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia, Karoliininen instituutti sekä Norjan Nobel-komitea. Suomalaiset ovat saaneet viisi Nobel-palkintoa. Palkinnot saatiin kemiasta, lääketieteestä, kirjallisuudesta ja rauhasta. Tunnetuin palkinto on Martti Ahtisaaren saama palkinto, sitä ennen Suomi ei saanut palkintoa yli 40-vuoden ajan. Viimeisin Nobel-palkinnon on saanut Bengt Holmström työstään sopimusteorian tutkimuksessa. Suomalaisia on myös paljon sellaisissa järjestöissä, joille on myönnetty palkinto.