Kaksi vaikuttavinta tiedemuseota Lontoossa

Englantilaisilla on hämmästyttävä mieltymys tieteeseen. Heillä on vankka historia tieteen alalla ja eräät historian merkittävimmistä tieteellisistä läpimurroista tehtiinkin juuri siellä. Tunnettuja brittitutkijoita kautta aikojen ovat esimerkiksi Darwin ja Fleming. Tämän ansiosta Englannissa onkin paljon vaikuttavia tiedemuseoita, tässä niistä kaksi, jotka molemmat löytyvät Lontoon ytimestä.

Kaksi vaikuttavinta tiedemuseota Lontoossa

Lontoon Tiedemuseo ( London Science Museum )

Lontoon tiedemuseota mahtavampaa tiedemuseota on vaikea löytää, niin vaikuttava se on. Museo löytyy aivan keskeltä kaupunkia ja museoon kaikille vapaapääsy. Halutessaan voi jättää rahallisen lahjoituksen niille varattuihin laatikoihin johon tullessa tai lähtiessä. Ota kuitenkin huomioon, että tiettyihin kohteisiin ja näyttelyihin suositellaan tehtävän ennakkovaraus, nämä näyttelyt ovat usein maksullisia, mutta korvaus on suhteellisen pieni. Museo esittelee tieteen ja tekniikan saavutuksia mm. Tietotekniikan, telekommunikaation, sään ja ajan mittaamisen, maanviljelyn, meriteknologian ja lukuisten muiden aihepiirien saralla. Näyttelyistä löydät esimerkiksi ensimmäisiä höyrykoneita 1700 luvulta, DNA:n mallin, ensimmäisen magneettikuvauslaitteen ja suihkumoottorin.

Lontoon Tiedemuseo ( London Science Museum )

Museolla on myös erilaisia lentosimulaattoreita, joita pääsee pientä maksua vastaan kokeilemaan. Yksi niistä on brittiläisten ilmavoimien käyttämä Typhoon-hävittäjän simulaattori, joka on kerrassaan upea kokemus! Hävittäjä yltää uskomattomiin nopeuksiin ja korkeuksiin ja se mutkittelee taktikoiden oikeiden hävittäjien tapaan lähitaistelun aikana. Tätä kokemusta on vaikea sanoin kuvailla, sen on itse koettava. Muut simulaattorit ovat Red Arrow 3D simulaattori sekä 360 asteinen suihkukone simulaattori. Toinen kokemisen arvoinen osa on Kuka minä olen? ( Who am I? ) näyttely. Se on interaktiivinen neljästä osasta koostuva näyttely, jossa pääset ihmettelemään, miltä näytät 30 vuoden kuluttua, mitä sormenjälkesi oikeastaan kertovat sinusta ja miksi muistutat vanhempiasi niin paljon. Tämän museon kiertämiseen kannattaa varata aikaa, sillä näkemistä ja oppimista riittää.

Lontoon Luonnontieteellinen museo ( Natural History Museum )

Tämän museon tunnetuin näyttely on ehdottomasti Dinosaurus näyttely, jossa on oikeista dinosaurusten kivettyneistä luista rakennettuja, oikean kokoisia dinosauruksen luurankoja. Pääset myös näkemään ensimmäisen koskaan löydetyn Tyrannosaurus Rexin fossiilin sekä triceratopsin kallon. Näe kuinka valtava animatroninen T. Rex reagoi ihmissaaliiseen. Tällä alueella näet myös muita sukupuuttoon kuolleiden eläinten fossiileja ja luurankoja, kuten esimerkiksi sapelihammastiikerin. Nämä muinaiset jättiläiset ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia mutta ne eivät ole museon ainoita aarteita. Eri nelijalkaisten eläinten, lintujen, vesieläinten ja ötököiden lisäksi museo tarjoaa nähtävää tulivuorista, maanjäristyksistä, eri kivistä ja maaelementeistä aina avaruusnäyttelyyn saakka. Monet museon elementeistä ovat interaktiivisia ja hauskoja koko perheelle. Museossa on myös ihmisten evoluutiosta kertova alue. Voit kokea oikeantuntuisen maanjäristyksen simulaattorissa ja upea viktoriaaninen terrakottarakennuksesta löydät valtavan kokoelman ja interaktiivisia näyttelyitä planeettamme biologiasta ja geologiasta. Vihreällä alueella pääset näkemään muurahaisyhteiskunnan ja luonnollisen kokoisen termiittikeon. Täältä löytyy myös laaja kivi- ja mineraalikokoelma, johon kuuluu muun muassa Argentiinaan pudonnut 635-kiloinen rautameteoriitti. Voit myös ihailla lähes 300 luonnon värittämää jalokiveä Aurora-kokoelmassa.


Lontoon Luonnontieteellinen museo ( Natural History Museum )

Darwin keskuksessa löydät 8,6 metrisen jättiläiskalmarin ja yli 28 miljoonaa hyönteisnäytettä. Tällä, oranssilla alueella voit myös kurkistaa lasi-ikkunoiden läpi mitä museon tiedemiehet puuhailevat työssään. Munanmuotoinen Cocoon rakennus kätkee sisäänsä vuosisatoja vanhoja biologisia näytteitä, esimerkiksi Charles Darwinin keräämiä näytteitä HMS Beaglen purjehduksilta. Tähänkin museoon on suurimmilta osin vapaapääsy, mutta tiedemuseon tapaan tietyt näyttelyt ovat luonnontieteellisessäkin museossa maksullisia. Museo järjestää myös paljon perhetapahtumia ja lyhytaikaisia näyttelyitä. Syyskuun puoliväliin asti on esimerkiksi nähtävillä upea perhosnäyttely, jossa pääsee kulkemaan satojen eri elävien perhoslajikkeiden joukossa.

Halutessasi voit osallistua opastetulle kiertokävelylle. Museo on niin laaja, ettei kaikkea ole mahdollista nähdä kerralla. Onneksi ilmaisen sisäänpääsyn ansiosta voi museossa vierailla kuinka usein tahansa.