Operation -lautapeli

Operation on pattereilla toimiva lautapeli, joka testaa pelaajan käden ja silmän koordinaatiokykyä ja fyysisiä taitoja. Illinoisin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija John Spinelli keksi pelin prototyypin vuonna 1964. Hän sittemmin myi pelin oikeudet Milton Bradleylle 500 dollarilla ja sillä ehdolla, että Bradley lupaa hänelle työpaikan valmistumisen jälkeen. Milton Bradley tuotti valmiin pelin vuonna 1965. Hasbro on pelin nykyinen tuottaja. Operation -tuotemerkin arvioitu arvo on nykyään 40 miljoonaa USA:n dollaria. Peli on muunnelma vanhanaikaisesta mutta USA:ssa suositusta huvipuistopelistä jossa metallilenkkiä tulee liikutella sähköistetyn “esteradan” läpi, ilman että lenkki osuu rataan. Operation koostuu “leikkaupöydästä”, johon on painettu koominen kuva potilaasta (lempinimeltään “Cavity Sam”), jolla on iso punainen hehkulamppu nenänään. Laudan pinnassa eli potilaan kehossa on useita aukkoja jotka sisältävät kuviteellisia ja humoristisia vaivoja ja esineitä, jotka ovat tehty muovista. Pelaajan tehtävä on leikkiä kirurgia ja poistaa nämä vaivat ja vieraat esineet potilaan kehosta pinseteillä koskettamatta aukkojen reunoihin.

Operation -lautapeli

Peli sisältää kaksi korttipakettia: “Specialist” kortit, eli asiantuntijakortit ja “doctor” -kortit, eli lääkäri- tai tohtorikortit. Asiantuntijakortit jaetaan tasan pelaajien kesken pelin alussa. Yhdysvalloissa ja Australiassa pelaaja vaihtavat vuorotellen tohtorikortteja, jotka tarjoavat käteismaksun jokaisen yksittäisen sairauden poistamisen jälkeen. Vaivan poistaminen onnistuneesti palkitaan kortin osoittaman dollarimäärän mukaan. Mikäli pihdit koskettavat aukkojen metallireunoja vaivan poistamisen yhteydessä, summeri alkaa soida ja Samin nenään syttyy punainen valo sen merkitsemiseksi, että pelaaja on epäonnistunut leikkauksessaan ja hän menettää vuoronsa. Pelaaja, joka pelaa asiantuntijakortin vuorollaan saa onnistuneesta leikkauksesta kaksinkertaisen maksun. Toisinaan pelaaja voi nostaa lääkärikortin joka vastaa hänellä jo olevaa asiantuntijakorttia. Tässä tapauksessa hän voi käyttää ensin yhden kortin ja yrittää leikkausta, mutta epäonnistuessaan, hän voi koittaa uudestaan kaksinkertaisen maksun toivossa.

Peli voi olla vaikea sillä muoviset poistettavat vaivat voivat olla vaikean muotoisia ja aukot ovat tuskin suurempia kuin vaivat itse.

Vaivoja ovat esimerkiksi:

Aataminomena: omena kurkussa (100 dollaria)

Särkynyt sydän: sydämenmuotoinen muoviesine, jossa on halkeama ( 100 dollaria )

Perhosia vatsassa: iso perhonen keskellä vartaloa ( 100 dollaria )

Polvinestettä (150 dollaria)

Charley Horse: pieni hevonen lepää lonkkanivelen lähellä ( 200 dollaria ).

Nilkkaluu yhdistettynä polviluuhun: kuminauha, joka on venytetty vasemman nilkan ja polven väliin. Tämä on pelin ainoa osa, joka vaatii pelaajan korvata se jollain. ( 200 dollaria )

Breadbasket eli leipäkori: leivänpalanen jossa pieni kahva ( 1000 dollaria)

Brain Freeze eli aivojen jäätyminen: jäätelötuutti aivoissa (600 dollaria)

“Brain Freeze” lisättiin vuonna 2004, jolloin Milton Bradley antoi faneille mahdollisuuden äänestää alkuperäiseen peliin lisättävää uutta esinettä. “Brain Freeze” vei voiton tenniskyynärpään ja kurnivan vatsan edeltä.

Muita versioita pelistä on paljon, tässä niistä muutama:

1964 – 1965 lauantaiaamun lasten kilpailuohjelmassa nähtiin todellisenkokoinen, kolmiulotteinen versio Operation -pelistä. Milton Bradley tuotti pelistä myös kannettavan version, josta tuotettiin myös Pc-peli vuonna 1998. Vuonna 2001 julkaistiin aivoleikkausversio, jossa pelaajan tukee vetää kappaleet ulos Cavity Samin päästä 15 sekunnin kuluessa. Samin nenä syttyy, kun aika loppuu. Rakastetuista animaatioelokuvista ja -sarjoista kuten Shrekistä, Paavo Pesusienestä, Toys Storystä, Carsista, Painajainen ennen joulua -elokuvasta, ja monesta muusta on tehty erilaisia Operation versioita. Vuonna 2005 julkaistiin myös Simpsons -versio pelistä, jossa puhuvaa Homer Simpsonia operoi sarjasta tutut lääkärit Julius Hibbert ja Nick Riviera. Pelissä on myös muutama uusi vaiva. Marvel versioita pelistä on myös tullut useita, kuten esimerkiksi Spider-Man, Incredible Hulk ja Iron Man, ja tietenkin tuotemerkkisarjakuninkaasta, Star Warsista, on myös tehty oma versio vuonna 2011 ja vuonna 2015 uusien Star Wars elokuvien mainostamiseksi.

Muita versioita pelistä on paljon, tässä niistä muutama:

Vuonna 2007 Hasbro julkaisi erilaisen version alkuperäisestä pelistä nimeltä OPERATION Rescue Kit, jossa osallistujat pelaa neljää eri ajastettua peliä, joilla kaikilla on kolme vaikeustasoa. Cavity Samilla on tässä versiossa sydänmonitori ja pelaaja voi pumpata happea hänelle saadakseen enemmän aikaa. Elokuussa 2008 Hasbro julkaisi myös uuden “Silly Skill Game” -version, jossa on 13 erilaista äänitehostetta jokaiselle eri vaivalle.