Plasebo efekti

Itsesi hoitaminen mielesi avulla on mahdollista, mutta siihen kuuluu enemmän kuin vain myönteinen ajattelu. Mielesi voi olla tehokas työkalu sairauden hoidossa, mikäli sille annetaan mahdollisuus. Ajatus siitä, että mielesi voi vakuuttaa kehon siitä, että valelääke on oikea lääke ja näin stimuloi kehon paranemaan – eli niin sanottu plasebo efekti –  on ollut olemassa noin vuosituhannen ajan. Nyt tiede on osoittanut, että oikeissa olosuhteissa lumelääke voi olla yhtä tehokas kuin perinteiset hoidot. Plasebo efektiä tutkiva Harvardin sidosyrityksen Beth Israel Deaconess Medical Centerin professori Ted Kaptchuk kertoo, että plasebo efekti on enemmän kuin positiivista ajattelua – uskomalla hoidon toimivuuden, luo vahvemman yhteyden aivojen ja kehon välillä ja miten ne toimivat yhdessä. Lumelääke ei laske kolesterolia tai kutista kasvainta. Sen sijaan se työskentelee aivojen luomia oireita vastaan, kuten kipua, esimerkiksi. Lumelääke ei voi parantaa sinua, mutta se voi saada sinut tuntemaan paremmalta. Siksi lumelääkkeet on osoittautunut olevan tehokkaimpia sellaisissa olosuhteissa, kuten kivun hoidossa, stressiiin liittyvässä unettomuudessa ja syövän  hoitoon liittyvissä haittavaikutuksissa, kuten väsymyksessä ja pahoinvoinnissa.

Plasebo efekti

 

Epäonnistuminen vai menestys?

 

Monen vuoden ajan plasebo efektiä pidettiin epäonnistumisen merkkinä. Kliinisissä tutkimuksissa lumelääkettä käytetään hoitojen tehokkuuden testaamiseen ja sitä käytetään useimmiten lääketutkimuksissa. Potilaat jaetaan esimerkiksi kahteen ryhmään, ensimmäisessä ryhmässä olevat ihmiset saavat testattua oikeaa lääkettä, kun taas toiset saavat lumelääkettä, joita he uskovat oikeaksi lääkkeeksi. Tällä tavoin tutkijat voivat mitata, toimiiko oikea lääke, vertaamalla sitä, miten molemmat ryhmät reagoivat. Mikäli molemmilla ryhmillä on sama reaktio, oli se sitten olon paraneminen tai ei, lääkkeen ei katsota toimivan.  Hiljattain, asiantuntijat ovat kuitenkin päätelleet, että reagointi lumelääkkeeseen ei ole todiste siitä, etteikö tietty hoito toimisi, vaan pikemminkin siitä, että toinen, lääkkeetön mekanismi voi olla läsnä. Vieläkään ei ole kuitenkaan ymmärretty täysin, miten plasebo efekti toimii, mutta se sisältää monimutkaisen neurobiologisen reaktion, joka sisältää muunmuassa hyvänolontunteen hermovälittäjäaineiden lisääntymisen, kuten endorfiinien ja dopamiinin lisääntymisen tiettyihin aivojen alueisiin, jotka vaikuttavat mielialoihin, emotionaalisiin reaktioihin ja itsetietoisuuteen. Kaikella tällä voi olla terapeuttinen hyötyvaikutus. Lumelääkkeen vaikutus on aivojen tapa kertoa  keholle, mitä sen tulisi tuntea paremmin, Kaptchuk kertoo.


Epäonnistuminen vai menestys?

Lumelääkkeissä ei kuitenkaan ole kyse aivokapasiteetin vapauttamisesta. Tarvitset myös hoidon rituaalin. Kun tarkastelee tutkimuksia, joissa verrataan lääkkeitä lumelääkkeisiin, on ympäristölliset ja rituaaliset tekijät läheisesti läsnä. Sinun on mentävä klinikalle tiettyinä aikoina ja antaa valkoisessa takissa olevan lääkärin tutkia sinut, saat kaikenlaisia eksoottisia pillereitä ja sinuun tehdään outoja hoitomuotoja, joilla kaikilla voi olla syvällinen vaikutus siihen, miten kehosi käsittää oireita, koska sinusta tuntuu, että saat huomiota ja hoitoa, Kaptchuk jatkaa.

Anna itsellesi lumelääkettä

Lumelääke toimii usein, koska ihmiset eivät tiedä, että saavat sitä. Mutta mitä tapahtuu, jos tiedät, että saat lumelääkettä? Kaptchuckin johtama ja vuonna 2014 Science Translational Medicinen julkaisema tutkimuksessa tutkittiin kuinka ihmiset reagoivat migreenikivun lääkitykseen. Yksi ryhmä otti lääkettä, jonka nimi oli merkittynä, toinen ryhmä otti lumelääkettä ja kolmas ryhmä ei ottanut mitän. Tutkijat havaitsivat, että lumelääke oli 50% yhtä tehokas kuin todellinen lääke kivun vähentämisessä migreenikohtauksen jälkeen. Tutkijat arvelivat, että tämän reaktion takana oleva liikkeelle paneva voima oli yksinkertaisesti pillerin ottaminen. Ihmiset yhdistävät rituaalin lääkkeiden ottamisesta positiiviseksi paranevaksi vaikutukseksi. Vaikke he tietäisivät, ettei se ole oikea lääke, itse toiminto voi saada aivot ajattelemaan, että keho paranee.

Anna itsellesi lumelääkettä

Miten voi antaa itselleen plasebo hoitoa valepillerin lisäksi? Itsehoitomenetelmien harjoittaminen on yksi tapa. Sitoutuminen terveellisen elämän rituaaliin – terveellisesti syöminen, liikunta, jooga, laadukas sosiaalinen aika ja meditaatio –  sisältää plasebo vaikutuksen keskeisiä ainesosia. Tunnemmehan huonoa omaatuntoa kun syömme roskaruokaa, poltamme tupakkaa ja löhöämme sohvalla kun voisimme valita paremmin. Vaikka ajemmin mainitut toiminnot ovat omia positiivisa toimenpiteitä itsessään, voi niille antamasi huomio parantaa niiden etuja. Itselle antamasi huomio ja emotionaalinen tuki, ei useinkaan ole sellainen, jota voit helposti mitata, mutta se voi auttaa sinua tuntemaan itsesi mukavammaksi maailmassa ja se voi kantaa pitkälle kun kyse on parantumisesta.