Ruokavalion osuus taistelussa ilmastoksenmuutosta vastaan

Laajojen taloudellisten erojen, väestönkasvun, kestämättömän maatalouden ja ilmastomuutoksen takia Nasan osittain rahoittamassa tutkimuksessa ennustettiin, että sivilisaatiomme voi romahtaa seuraavan vuosisadan aikana – ja ikkuna vaikuttavan muutoksen tekemiseen kaventuu. Tämä tarkoittaa, että sukupolvi, joka saavuttaa aikuisiän 2000 luvulla on viimeinen sukupolvi, jonka aikana merkittävän muutoksen luominen on mahdollista. Mutta miten voimme saavuttaa merkittävän muutoksen?

Ruokavalion osuus taistelussa ilmastoksenmuutosta vastaan

Moni luulee, että isoja muutoksia voi tehdä vaan isot organisaatiot, hallitus ja päättäjät, mutta yksilöt voivat yksinkertaisella valinnalla tehdä kenties isoimman parannuksen ilmastonmuutokseen. Tämä ei viittaa pienempään vedenkäyttöön tai pakokaasujen vähentämiseen, vaan ruokavalioon. Kyllä, ruokavaliollasi on väliä! Liha-, kala-, ja maitotuotteiden kulutusta on vähennettävä radikaalisesti. Vain vähentämällä näiden tuotteiden kulutusta voimme tehdä todellisen taloudellisen ja siten myös ympäristövaikutuksen. Vuonna 2012 kasvatettiin noin 70 miljardia eläintä 7,1 miljardille ihmiselle. National Academy of Sciencesin julkaisema tutkimus osoittaa, että karjatuotanto on kaikkein tuhoisimpia ilmastonmuutoksen torjuntaan vaikuttavia tekijöitä: se heikentää ilman laatua, saastuttaa vesistöjä ja  käyttää järkyttävän määrän maata. Eläinten kasvattaminen ruoaksi tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja (metaania ja typpioksidia) kuin autojen, veneiden, lentokoneiden ja junien erittämä hiilidioksidi yhteensä. Yleisesti luullaan, että liikenne tuottaa suurimman osan päästöistä, mutta todellisuudessa liikenne tuottaa vain 13% kaikista ilmastopäästöistä, kun taas liha-, kala- ja maitoteollisuus tuottaa jopa 51% ilmastopäästöistä. 20 vuoden aikana metaanini on 86  kertaa pahempi ilmastolle kuin hiilidioksidi, ja typpioksidilla on jopa 268 kertaa pahempi  vaikutus vuoden 2006 YK-raportin mukaan.

Metaniinin ja typpioksidien määrän vähentäminen radikaalisesti voi siis tuottaa havaittavia muutoksia ilmakehään vain vuosikymmenien aikana kun taas hiilidioksidin vähentäminen tuottaa merkittäviä muutoksia vasta vuosisatojen jälkeen. Eli lihan, kalan ja maitotuotteiden syönnin lopettaminen vähentää hiilijalanjälkeä huomattavasti enemmän kuin ajamisen lopettaminen. Ilmanpäästöjen lisäksi karjateollisuus on 75 – 90 prosenttisesti metsähakkuiden takana. Metsiä hakataan eläinten laiduntamiseen ja eläinten ravinnon kasvattamiseen. Uusimpien tietojen mukaan 90 prosenttia Amazonin sademetsän hakkuista tapahtuu liha- ja maitotuoteteollisuuden takia.

Lehmien kasvattamisella on tietenkin suurin ympäristövaikutus. Tuotannossa on tällä hetkellä noin 1,5 miljardia lehmää, jotka käyttävät 205 miljardia litraa vettä ja 61 miljardia kiloa ruokaa. Maailman 7,1 miljardia ihmistä kuluttaa vain noin 23 miljardia litraa vettä ja syövät 9,5 miljardia kiloa ruokaa päivittäin. Itse asiassa maailmassa on tarvittava ruoka kaikkien maailman ihmisten syöttämiseen, mutta noin kolmasosa siitä ruoasta syötetään eläimille, joita rikkaat sitten syövät. Lopettamalla lihan, kalan ja maitotuotteiden syönnin, voit ilmaston paranemisen lisäksi auttaa nälänhädän ja vesikriisin poistamisessa.  Siipikarjaan ja sikoihin verrattuna lehmät vaativat 28 kertaa enemmän maata, 11 kertaa enemmän vettä ja aiheuttavat viisi kertaa enemmän kasvihuonekaasuja Gidon Eshel of Bard College:in johtaman tutkimuksen mukaan. Vegaan ruokavalioon verrattuna lihansyöjän tarpeisiin tarvitaan 18 kertainen määrä maata.

On naurettavaa, kuinka paljon resursseja tarvitaan, ja uhrataan, karjan kasvattamiseksi. Meidän on yksinkertaisesti lopetettava liha, kala ja maitotuotteilla mässäileminen. Voit tehdä muita pieni askelia ilmastonmuutoksen vähentämiseksi, kuten kävellä tai pyöräillä autoilun sijaan, seurata sähkön ja vedenkulutustasi, ostaa ympäristötietoisista yrityksistä mutta tutkijoiden mukaan tämä ei valitettavasti riitä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Meidän on kaikkien käännettävä katseemme ruokavalintoihimme.

Mikäli et ole valmis siirtymään täysin kasvisruokavalioon, voit lihan, kalan ja maitotuotteiden merkittävällä vähentämisellä jo tehdä suuria muutoksia. “Lihattoman lauantain” sijaan voit koetta “Lihaisaa lauantaita” ja pysytellä lihasta erossa viikon kaikkina muina päivinä. Tätä ongelmaa ei voi jättää edellisten sukupolvien tapaan seuraavan sukupolven ratkaistavaksi – meillä jokaisella on mahdollisuus käyttää taloudellista voimaamme ja tehdä  järkeviä valintoja – mutta myös vastuu tehdä niin.