Teknologian kehitys lääketieteessä

Teknologia ja lääketiede ovat kulkeneet vuosikausien ajan käsikädessä. Jatkuva kehitys lääkkeiden ja lääketieteen alalla on säästänyt miljoonien ihmisten henkiä ja auttanut vielä useampia. Kun vuodet kuluvat ja teknologia jatkaa kehitystään, tulevia kehitysaskelia on mahdoton ennustaa. Tässä artikkelissa käydään läpi eräitä tärkeimmistä tulevista lääketieteen teknologioista.

CRISPR

CRISPR on lyhenne englanninkielisistä sanoista ”clustered regularly-interspaced short palindromic repeats”, ja se tarkoittaa DNA-jaksojen toisistaan tasaisin välimatkoin ryppääntyneitä palindromisia toistosekvenssejä. CRISPR on tähän asti kehittynein geenimuunteluteknologia. Se toimii käyttämällä bakteerisolujen luonnollisia immuunijärjestelmän mekanismeja hyökkääviä viruksia vastaan, mitä kautta kyetään leikkaamaan pois tartunnan saaneita DNA-säikeitä. Tämä DNA:n leikkaaminen saattaa mahdollisesti muuttaa tapamme hoitaa sairauksia. Muokkaamalla geenejä saatamme päästä eroon eräistä terveydellemme vaarallisimmista sairauksista, kuten syövistä ja HIV-viruksesta jo muutamien vuosien aikana.

Mutta kuten kaikkien tehokkaiden työkalujen kohdalla, myös CRISPR-systeemien laajamittainen käyttäminen aiheuttaa ristiriitaista keskustelua – suureksi osaksi ihmisten oikeudesta ”leikkiä jumalaa” sekä geenimuuntelun käyttämisestä mittatilaustyönä räätälöitävien vauvojen tuottamiseen. CRISPR on työkaluna yhä vasta ensimmäisen sukupolven asteella, eikä sen täyttä potentiaalia vielä tiedetä.

Geenitekniikka
Geenitekniikka

Digitaaliset terveyspalvelut ja virtuaalitodellisuus

Teknologiaorientoituneessa maailmassa, jossa nykyään elämme, uskotaan että jopa 60 % asiakkaista suosii digitaalisesti johdettuja palveluita. Etäterveyspalvelut edustavat nopeasti kehittyvää teknologiaa, jonka avulla potilaat voivat saada lääketieteellistä hoitoa digitaalilaitteidensa kautta sen sijaan, että he joutuisivat odottamaan pitkissä jonoissa tapaamista kasvotusten lääkärin kanssa.

Tietokoneiden ja älylaitteiden yleistyminen, digitalisaatio ja nopeiden verkkojen kehittyminen ovat vieneet palvelut älylaitteille ja verkkoon, jolloin niitä voi käyttää missä ja milloin tahansa. Jos haluat ruokaa, sinun ei tarvitse mennä ravintolaan, vaan voit tilata ruokaa Wolt- tai Foodora-sovelluksilla. Jos haluat pelata, sinun ei tarvitse mennä kasinolle, vaan voit pelata PokerStarsilla. Jos haluat käydä lääkärissä, myös se onnistuu älylaitteella.

Esimerkiksi henkilökohtaisesti räätälöityjä mobiilisovelluksia kehitetään koko ajan, että potilaat voivat jutella virtuaalisesti lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa saadakseen välittömiä diagnooseja ja lääketieteellisiä neuvoja. Suuren kysynnän palveluiden alalla etäterveyspalvelut antavat potilaille erilaisia käyttöliittymäpisteitä terveyspalveluiden missä ja milloin tahansa. Ne ovat erityisen käytännöllisiä sellaisille potilaille, jotka kärsivät kroonisista sairauksista ja tarvitsevat jatkuvaa, kätevää ja kustannustehokasta hoitoa.

Virtuaalitodellisuus on ollut olemassa teknologiana jo jonkun aikaa. Mutta kuitenkin vasta hiljattain lääketieteellisen ja teknologisen kehityksen myötä lääketieteen opiskelijat ovat päässeet lähelle reaalimaailman kokemusta teknologiaa käyttämällä. Sivistyneiden työkalujen avulla he saavat tarvittavaa kokemusta harjoittelemalla toimenpiteitä ja saamalla visuaalista ymmärrystä ihmisen anatomiasta. VR-laitteet toimivat myös suurena apuna potilaille auttaen heitä diagnoosien ja hoitosuunnitelmien kanssa sekä auttaen heitä valmistautumaan edessä oleviin toimenpiteisiin. Ne ovat osoittautuneet myös erittäin käytännöllisiksi potilaiden kuntoutuksessa.

Täsmälääkkeet ja puettavat terveysvarusteet

Lääketieteen teknologian kehittymisen myös siitä tulee yhä ja yhä räätälöidympää yksittäisille potilaille. Esimerkiksi täsmälääkkeiden avulla lääkärit voivat valita lääkkeitä ja terapioita syövän kaltaisten sairauksien hoitoon henkilön geenien perusteella. Nämä räätälöidyt täsmälääkkeet ovat paljon tehokkaampia kuin muun tyyppiset hoitomuodot, koska ne hyökkäävät kasvainten kimppuun perustuen niihin potilaan tiettyihin geeneihin ja proteiineihin, jotka aiheuttavat geenimutaatioita ja tekevät niiden tuhoamisesta paljon helpompaa syöpälääkkeille.

Täsmälääkkeitä voidaan käyttää myös reumatismin hoitoon tehokkaammin kuin monia muita lääkehoitoja. Ne käyttävät samanlaista mekanismia kuin syöpälääkkeet ja hyökkäävät sairauden omia alttiita geenejä kohtaan heikentäen sairautta ja vähentäen sen aiheuttamia oireita ja vahinkoa nivelille.

Puettavan terveysteknologian kysyntä on kasvanut niiden markkinoille tulon jälkeen viime vuosina, varsinkin Bluetooth-teknologian julkistamisen jälkeen vuonna 2000. Nykyään ihmiset käyttävät puhelimiaan seuratakseen kaikkea mahdollista aina päivittäisestä askelmäärästä fyysiseen kuntoon ja sydämensykkeeseen ja unirytmeihin. Näiden puettavien terveysvarusteiden kehittyminen tapahtuu samaan aikaan diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien kaltaisten kroonisten sairauksien yleistymisen kanssa, ja ne auttavat taistelemaan näitä vastaan antamalla potilaiden monitoroida ja kehittää kuntoaan.

Vuoden 2018 lopulla Apple pääsi otsikoihin kehitettyään uraauurtavan Apple Series 4 -älykellon, jossa oli sisäänrakennettu ECG käyttäjän sydänkäyrän monitoroimiseksi. Jo muutamien päivien kuluttua sen julkaisusta asiakkaat iloitsivat mahdollisesti elämiä pelastavasta teknologiasta, joka kykenee havaitsemaan potentiaalisesti vaarallisia sydänsairauksia huomattavasti normaalia aiemmin. Puettavien laitteiden markkinoiden ennustetaan nousevaan 67 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.

Keinotekoiset elimet ja 3D-tulostaminen

Jos et ole vielä kuullut, 3D-tulostimista on nopeasti tullut yksi markkinoiden kuumimmista teknologioista. Näitä printtereitä voidaan käyttää luomaan implantteja ja joka niveliä, joita voidaan käyttää leikkauksissa. 3D-printatuista proteeseista on tullut koko ajan suositumpia, koska ne ovat täysin räätälöitävissä. Digitaalisten toimintojen avulla ne voidaan täsmätä yksilön mittoihin millimetrin tarkkuudella. Tämä mahdollistaa ennen näkemättömän mukavuuden ja liikkuvuuden tason.

Tulostimien käyttäminen voi luoda pitkäkestoisia ja monikäyttöisiä tuotteita. Esimerkiksi 3D-tulostamista voidaan käyttää ”tulostamaan” pillereitä, jotka sisältävät useita eri lääkeaineita, mikä auttaa potilaita ja organisaatioita täsmällisen ja helposti monitoroitavan lääkinnän suhteen. Tämä on todellinen esimerkki siitä, kuin teknologia ja lääketiede toimivat yhdessä.

Kun 3D-tulostaminen nostetaan vielä seuraavalle tasolle, biotulostaminen on myös tulevaisuuden lääketieteen teknologia. Aluksi oli mullistavaa pystyä luomaan uudelleen ihosoluja palovammoja saaneiden potilaiden kasvojen ihoa varten, mutta tämä teknologianala on kasvanut pikkuhiljaa tarjoten yhä enemmän jännittäviä ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Tutkijat ovat kyenneet luomaan verisuonia, synteettisiä munasarjoja ja jopa haimoja. Nämä keinotekoiset elimet kasvavat potilaan kehossa ja korvaavat alkuperäisen vioittuneen elimen. Mahdollisuus tarjota keinotekoisia elimiä, joita kehon oma immuunijärjestelmä ei hyli, voisi olla vallankumouksellinen ja säästää mahdollisesti joka vuosi miljoonia potilaita, joiden henki riippuu siirrännäisistä.

Muovien lääketieteellisen kehitys on mahdollistanut tutkijoiden ja lääkäreiden yhteistyön tuloksena luodun bioresorboituvan elektroniikan, jota voi asentaa aivoihin, ja joka sulaa pois, kun sitä ei enää tarvita. Tämän lääketieteellisen laitteen avulla lääkärit voivat mitata aivojen lämpötilaa ja painetta. Koska sensorit sulavat pois, niiden myötä ylimääräisten leikkausten tarve vähenee.

Keinotekoiset elimet
Keinotekoiset elimet