Tiedekeskus Heureka

Heureka on suomalainen tiedekeskus Vantaalla. Sen on suunnitellut arkkitehdit Heikkinen ja Komonen. Tiedekeskus avasi ovensa yleisölle vuonna 1989 ja sen tavoite on popularisoida tiedetietoutta kehittää tieteen opettamisen menetelmiä. Nimi Heureka tulee Kreikkalaisesta sanonnasta “Olen löytänyt sen!”, paremmin tunnettu ilmaisusta, jota käyeytetään kun on tehnyt tieteellisen löydön tai onnistunut keksinnössä.

Tiedekeskus Heurekalla on interaktiivisia näyttelyitä sekä sisä- että ulkotiloissa, joissa vierailijat voivat itsenäisesti kokeilla erilaisia käsitteitä ja ideoita. Tiedekeskuksella on myös oma 135 paikkainen digitaalinen planetaario. Heureka on voittoa tavoittelematon järjestö, jota hallinnoi Suomen tiedekeskussäätiö. Säätiön kymmenen taustaorganisaatiota tukee, kehittää ja osallistuu aktiivisesti Heurekan toimintaan. Säätiön korkein elin on hallinto neuvosto, jonka päätökset pannaan täytäntöön hallintoneuvostossa. Jokapäiväiset toiminnot ovat Heurekan johtajan vastuulla johtoryhmän ja muun henkilökunnan avustamana.

Tiedekeskus Heureka

Heurekan tiedekeskuksen juuret voidaan jäljittää Helsingin yliopistoon ja tutkijoihin, jotka ovat tutustuneet eri tiedekeskuksiin ympäri maailmaa. Ensikipinä ideaan syntyi professoreilta Tapio Markkanen, Hannu I. Miettinen ja Heikki Oja. Kaikki alkoi Physics 82 -näyttelyssä, joka pidettiin Helsingissä 20.-26.5.1982 Helsingissä. Vantaan kaupunki tarjoutui olemaan tiedekeskuksen isäntäkaupunki ja osa-rahoittaja vuonna 1984, sekä tarjosi Tikkurilan eteläpäässä sijaitsevan kiinteistön tiedeskuksen rakennukseksi. Vuoden 1985 arkkitehtuurikilpailun jaetun ensimmäisen sijan voittaneen suunnitelman väliltä valittiin Heurekan rakennussuunnitelma. Heurekassa on noin 280 000 kävijää vuodessa.

Näyttelyt

Päänäyttelyssä on noin 200 eri tieteenalan näyttelyä. Päänäyttelyn uusittiin kokonaan vuonna 1999 ja pieniä muutoksia tehdään vuosittain.  Aiheina ovat esimerkiksi ruoansulatus ja suoliston toiminta, rahan ja liikenteen tuotanto. Näyttely “Suolistossa suhisee” on suunniteltu yhteistyössä Suomen Lääkäriliiton kanssa ja “Kolikon tie” -näyttely toteutettiin yhteistyössä Suomen Rahapajan kanssa yhtiön 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Päänäyttelyn laajennuksena Heureka-klassikot -näyttely avattiin vuonna 2009 Heurekan 20. vuosipäivän kunniaksi. Päänäyttelyiden lisäksi Heurekassa on myös kaksi tilapäistä näyttelyä. Aiempien väliaikaisten näyttelyiden aiheisiin ovat kuuluneet mm. dinosaurukset, ihmiset, urheilu, metsät, elokuvataide, lentonäyttely ja muinaiset kulttuurit. Heurekan avajaisten jälkeen menestynein näyttely on ollut dinosaurusnäyttely. Vuoden 2001 näyttely dinosaurusten perhe-elämästä houkutteli 406 000 kävijää. Monet Heurekan itsetuottamat näyttelyt ovat olleet vierailevana esiintyjänä lukuisissa tiedekeskuksissa ympäri maailmaa.  Heurekalla on myös ulkomailta tuotuja näyttelyitä.

Näyttelyt

Tieteen ja teknologian merkitystä nykyajan puolustusvoimissa esittelee Suojaan-näyttely, jossa verrataan ihmisten ja luonnon eri suojautumiskeinoja. Täsäs näyttelyssä opit mitä ihmiset ovat oppineet piiloutuvilta ja harhauttavilta eläimiltä.  Älykäs Kaupunki – näyttely esittelee viestintä- ja tietotekniikan hyödyntämisestä kaupungin toimintojen, turvallisuuden, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamisessa.

Ulko-alueet

Heurekan ulkoilma-alue, tiedepuisto Galilei, avattiin vuonna 2002. Tällä alueella voi vierailla vuosittain kesäaikaan. Galilei on eräänlainen “tieteellinen leikkikenttä”. 7 500 m2: n pinta-alasta on kymmeniä näyttelyitä, joissa vesi on usein tärkein elementti. Näyttelyt perustuvat matemaattisiin, fyysisiin ja musikaalisiin ilmiöihin. Ulkopuisto sisältää myös liikkuvia taideteoksia, kuten tunnetun suomalaisen taiteilijan Osmo Valtosen luoma hiekkapiirturi.

Planetaario

Heurekan planetaariossa voit katsella tähtitieteellisiä elokuvia ja nyt myös The National Geographicin tekemän ainutlaatuisen elokuvan jättiläispandojen elämästä. Planetaariossa on yhteensä 135 paikkaa ja on yksi Euroopan moderneimmista planetaarioista.

Muu ohjelma

Näyttelyiden ja planetaariokokemusten lisäksi Heureka tarjoaa mahdollisuuden tutustua päivittäin tiedeteatteriesityksiin, osallistua erilaisiin laboratorikokoeiluihin ja työpajoihin, sekä seurata koripalloa pelaavia rottia. Heurekassa järjestetään myös muita tapahtumia, kuten tiedeleirejä lapsille kesäisin ja auditoriossa ja planetaariossa järjestetään säännöllisesti yleisöluentoja. Heurekasta löytyy myös ravintola, tiedemyymälä sekä kokouskäyttöön vuokrattavissa oleva ryhmätyötila ja 220-paikkainen auditorio. Lapsille on myös tarjolla ideaverstas. Lasten syntymäpäiväjuhlatkin voi järjestää Heurekassa.