Tieteellinen komediasarja The Big Bang Theory

Suomessa Rillit Huurussa nimellä kulkeva The Big Bang Theory on Amerikkalainen komediasarja, jonka on luonut Chuck Lorre ja Bill Prady ja Steven Molaro. Sarjan ensimmäinen osa näytettiin CBS kanavalla syyskuun 24 päivä vuonna 2007. Sarjaa on julkaistu jo 11 kautta ja tulossa on vielä kahdestoista kausi.

Alunperin sarjassa oli viisi keskeistä hahmoa:

Leonard Hofstadter ja Sheldon Cooper, jotka molemmat ovat fyysikkoja Caltechillä ja jakavat asunnon keskenään. Heitä vastapäätä asuu Penny, joka pyrkii toteuttamaan näyttelijän uraansa mutta työskentelee enimmäkseen tarjoilijana. Howard Wolowitz ja Raj Kootrappali ovat Sheldonin ja Leonardin ystäviä, hekin tiedemiehiä. Raj on astrofyysikko ja Howard ilmailuinsinööri, joka Sheldonin mielestä ei ole oikea tieteen ala, ja josta hän alati kiusaa Howardia. Raj ja Howard työskentelevät samassa yliopistossa kuin Sheldon ja Leonard.

The Big Bang Theory

Komedian sarjasta tekee nörttiystävysten kömpelö ja kiusallinen sosiaalikäyttäytyminen ‘normaalimaailmassa’, toisaalta Penny toimii normaalin ihmisen, eli nörttien maailmassa tyhmän ihmisen roolissa, joka tuo sarjaan toisen komediallisen puolen. Penny esitellään sarjassa aluksi blondibimbona, mutta hän kasvaa sarjan aikana jonkin verran ja hän toimii aina hahmona, johon katsojat voivat helposti samaistua tiedepuolen mennessä yli normaalin ihmisen käsityksen ulkopuolelle. Katsojien ei siis tarvitse ymmärtää mistä fyysikot milloinkin puhuu tai ymmärtää kvanttifysiikkaa voidakseen nauttia sarjasta. Ajan mittaan vakiohahmoja on sarjaan ilmestynyt enemmän, suurin osa heistä naisia. Fyysikko Leslie Winkle esiintyi sarjassa ensimmäisten kausien aikana enemmän. Hän on ystävysten kollega yliopistolta. Leonardin ja Leslien välille muodostui väliaikaisesti romanttinen suhde, mutta koska Leslie ei ole parisuhdetyyppiä, heidän yhteinen aika on sarjassa melko merkitsemätön. Mikrobiologi Bernadette Rostenkowski aloitti sarjassa Pennyn tarjoilijaystävänä mutta myöhemmin nai Howardin ja ansaitsi paikkansa vakiohahmojen joukosta, jotka nähdään lähes jokaisessa jaksossa. Toinen paikkansa ansainnut naishahmo on Amy Farrah Fowler, aivotutkija, jonka Sheldon tapasi Howardin ja Rajin syöttäessä Sheldonin tiedot vitsinä deittipalveluun, nähdäkseen mikäli Sheldonin kaltaiselle ‘avaruusoliolle’, joksi he häntä sarjan aikana kutsuvat, löytyisi pari. Amy on lähestulkoon naisversio Sheldonista, mutta joka myös kipeästi kaipaa romantiikkaa ja fyysistä parisuhdetta – jotain joka ei edes kuulu Sheldonin maailmankaikkeuteen. Amyn ja Sheldonin kiusallinen mateleva suhde on hupaisaa katseltavaa, mutta ajan mittaan Amyllä on maaginen inhimillistävä ja  pehmentävä vaikutus Sheldoniin – ainakin osittain. Stuart Bloom on nörttikaverusten suosikki sarjakuvalehtikaupan omistaja, joka on yksi rakastetuimmista vierailevista tähdistä. Stuart on sympaattinen, hädin tuskin toimeentuleva hahmo, jota sarjan muut hahmot vahingossa laiminlyövät ja unohtelevat. Wil Wheaton vierailee sarjassa näytellessään itseään ja Sheldonilla ja Wilillä on kilpaileva viha-rakkaus suhde. Toinen saman kaltainen hahmo on ärrävikainen Barry Kripke, jota nörttikaverukset lähestulkoon vihaavat, mutta joka silti sisältyy heidän hyvin rajoittuneeseen ystävyyspiiriin.

Tiede

Suuri osa sarjasta keskittyy tieteeseen, erityisesti fysiikkaan. Kaikki neljä päähenkilöä ovat tiedemiehiä kuin myös Amy ja Bernadette. Hahmot usein keskustelevat tieteellisistä teorioista tai uutisista ja heittävät tieteellisiä vitsejä. Tiede häiritsee ja vaikuttaa myös hahmojen romanttisiin suhteisiin. Leslie esimerkiksi lopetti Leonardin tapailemisen sen takia, että Leonard tukee joustoteoriaa silmukan kvanttigravitaation sijaan. Kun Leonard liittyy Sheldonin, Rajin ja Howardin joukkoon kolmen kuukauden mittaiselle arktiselle tutkimusmatkalle, hänen ja Pennyn suhde kärsii. Samoin, kun Bernadette kiinnostuu Leonardin työstä, niin Howard kuin Penny tulee mustasukkaiseksi ja johtaa Pennyn pyytämään Sheldonia opettamaan hänelle fysiikkaa ja Howardin puhuttelemaan Leonardia. Sheldonin ja Amyn suhde päättyy myös väliaikaisesti, heidän   kiistellessä kumman tiedeala on ylempi.

Tiede

David Saltzberg, joka on fysiikan tohtori, on toiminut sarjan tiedekonsulttina kuuden kauden ajan ja osallistuu kuvauksiin. Vaikka Saltzberg tuntee fysiikan, hän tarvitsee toisinaan apua Mayim Bialikilta, joka on neurotieteen tohtori. Saltzbergille näytetään jaksojen käsikirjoitus luonnoksia, joista puuttuvat tieteelliset osiot. Hän myös oikolukee kaikki tieteelliset osiot ja huomauttaa, mikäli niissä on virheitä. Häntä ei yleensä tarvita nauhoitusten aikana, ellei valkotauluille tarvita tieteellisiä kaavoja.