Yleisöluennot – Public Lectures

Tiedemarssin päätteeksi Helsingin yliopisto avaa ovensa ja kutsuu kaikki marssijat kuuntelemaan luentoja yliopiston tiloihin. Myös muutama keskustan alueen museo on lähtenyt tukemaan marssia.

Yleisöluennot alkavat marssin jälkeen noin klo 13.30


Yliopistomuseo: vapaa pääsy klo 12-17, opas paikalla klo 13-16, 3. krs.

Muualla mukana marssilla:

Luonnontieteellinen museo: Pohjoinen rautatiekatu 13, avoinna klo 10-17. Kimppalippu 20€ (max. 2 aikuista ja 4 lasta).

Helsingin yliopiston observatorio: Kopernikuksentie 1, avoinna klo 12-17. Kaksi yhden hinnalla (norm. aikuiset 8€).

Marssin jatkot järjestetään Thirsty Scholarissa klo 16-, jossa hattua nostamalla saa 10 % alennuksen hanatuotteista.


 

Yliopiston ala-aulassa uudella puolella

Sali 1 

klo 13.30

 • Syksy Räsänen – Kaikenlaisia kertomuksia kosmologiasta
  • Hiukkas- ja astrofysiikan yliopistotutkija kertoo tieteen popularisoinnista ja uutisoinnista, sen valkoisista valheista ja väärinkäsityksistä.

klo 14.30

 • Timo Vesala –Punaisesta kyyneleestä Sinisempään yöhön – Mielleyhtymiä leffoista ja ilmastonmuutoksesta
  • Akatemiaprofessori (meteorologia) Timo Vesala kertoo ainutlaatuisella ja kiehtovalla tavalla, miten elokuvissa näkyy meteorologisia ilmiöitä ja ilmastonmuutosta.

klo 15.30

 • Minna Huotilainen – Mitä aivotutkimus voi kertoa oppimisesta
  • Aivotutkija, kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen on innostunut löytämään neurotieteille sovellusalueita tavallisesta elämästä. Luennossa hän käsittelee aivojen mieluisaa ja rankkaa tehtävää – oppimista – aivotutkimuksen valossa.

Pieni Juhlasali 

klo 13.30

 • Pirjo Hiidenmaa: Tietokirjallisuus maailmaa rakentamassa. 
  • Pirjo Hiidenmaa on Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen tutkimuksen professori. Hän on julkaissut vastikään kaksi esittelevää kirjaluetteloa ”Tietokirjoja kouluun!”, joissa annetaan lukuvinkkejä lukioon, alakouluun ja esiopetukseen.

klo 14.30

 • Iris Sandelin – Toimittajien ja tutkijoiden yhteistyö 
  • Iris Sandelin on asiantuntijatietokanta Kukan perustajana ja tutkimusta tehneenä innostunut siitä, keiden ääni mediassa kuuluu ja siitä, että tutkimustieto näkyisi nykyistä enemmän mediassa.
  • Toimittaja Emmi Skytén on kirjoittanut aikakauslehtiin, kuten Vihreään Lankaan ja Yliopisto-lehteen. Tule kuulemaan ja ideoimaan, kuinka voisimme toimittajien ja asiantuntijoiden yhteistyötä parantamalla vahvistaa suomalaisen median luotettavuutta ja tarjota yhä monipuolisempia mediasisältöjä. 

klo 15.30

 • Markku Löytönen: Millaista on kirjoittaa tietokirja lapsille ja nuorille?
  Markku Löytönen on Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja, Helsingin yliopiston kulttuurimaantieteen professori ja palkittu nuorten tietokirjojen tekijä

Sali 5 

klo 14.30

 • Olli Rundgren – TrumpVsScience.com ja miksi maailma tarvitsee tieteellistä viihdettä?
  Olli Rundgren on entinen menestynyt korkeiden panosten pokeriammattilainen joka rakastui tieteeseen ja suuntaa nyt tarmonsa viihteellisen tieteen yritykseen nimeltä Psyon Games, joka tunnetaan maailmalla www.trumpvsscience.com tuotannostaan, joka kritisoi maailman vaikutusvaltaisimman henkilön tiedettä ja kestävää kehistystä loukkaavia twiittejä.

15.30

 • Kysy ilmastotutkijalta /Ask anything about climate change

Tuhoutuuko maailma? Mitä oikein pitäisi tehdä? Kuinka kiire tässä nyt on? Voiko ilmaston lämpeneminen johtua jostain muusta kuin ihmisen toimista? Onko lihansyönti syntiä? Voiko ihminen muuttua? Kumpi on tärkeämpi, Kiina vai Yhdysvallat? Ahdistaako ilmastonmuutos? Nyt on lupa kysyä vaikeita ja tyhmiäkin kysymyksiä. Vastaamassa suomalaisia ilmastotutkijoita eri aloilta.

You can ask anything concerning climate change. Our panelists will also answer in English.

Kysymyksiin vastaamassa:

Akatemiaprofessori Timo Vesala (HY), energiatekniikan professori Lassi Linnanen (LUT), tutkimusjohtaja, kansantaloustieteen dosentti Marita Laukkanen (VATT), paleontologian professori Mikael Fortelius (HY), Yliopistolehtori Jouni Räisänen(HY) sekä ilmastokasvattaja, tohtorikoulutettava Anna E. Lehtonen (HY).

Puhetta johtaa meteorologian tohtorikoulutettava Laura Riuttanen (HY).

Sali 7 (Program in English)

13.30 International meet-up.

Come and meet people around the world from different fields! Why are you here in Finland? Why did you march for?